Пролећна исхрана, пут до здравља
Време је за свеже поврће! Доста је било замрзнутог (мада је и оно квалитетно) за време зиме. Сезонско воће и поврће је нутритивно квалитетније и укусније. Још ако је директно из баште… ништа не може да се упореди са свежином оног што је тек убрано!
Зелено је права боја пролећа. На располагању су нам шпаргла и купус, али и тамно зелено лиснато поврће – спанаћ, кељ и блитва. Ово поврће је сиромашно калоријама, али богато нутријентима, укључујући влакна, витамине Ц и Б12. Оно садржи лутеин, моћни антиоксиданс који штити мрежњачу ока од дегенерације.
Калцијум из зеленог поврћа је важан за регулацију артеријског притиска и чврстину костију, а магнезијум и калијум, заједно са калцијумом, одржавају равнотежу течности у организму.
Спанаћ је омиљено медитеранско поврће. Богат је извор витамина и минерала, особито витамина А (једна шоља куваног спанаћа садржи троструку количину дневне потребе за витамином А), који је веома важан за здравље кардиоваскуларног система, и садржи више од десетоструке дневне вредности витамина К, који је веома важан за кости. У спанаћу има тринаест флавоноида, снажних антиоксиданаса који јачају имунитет, борећи се против слободних радикала.
Грашак датира још из давних времена. Веома је богат витаминима Б групе (Б12, Б3, Б6 и фолат), који су од кључног значаја за добар метаболизам масти, протеина и угљених хидрата. Такође је богат заштитним каротеноидима лутеином и зеаксантином, који се понашају као моћни антиоксиданси у заштити од дегенерације мрежњаче ока.
Блитва је омиљено пролећно поврће. Калорије из ње су веома квалитетне, а у поређењу са другим имају виши степен хранљивости. Блитва је одличан извор витамина А и Е, који се понашају као јаки антиоксиданси, а антоцијанини штите ћелијске структуре од лошег утицаја слободних радикала.
Босиљак јелековита зачинска трава која ће обогатити укус не само вашег омиљеног соса за пасту, већ и укус ваше омиљене пролећне салате. Важан је извор витамина, а садржи јединствено поље флавоноида који штите ћелијске структуре и хромозоме од радијације и оксидативног оштећења.
Купус је једно од најхранљивијих врста поврћа. Добар је извор бета- каротена, витамина Ц и Е, калијума, калцијума и мангана. Сервира се куван, углавном са јунећим месом, или свеж – као салата.
Прокељ се користи свеж – у салати, или обарен са месом. Богат је витамином Ц и фолатима.
Кељ је користан за желудац, јетру и имуни систем. Садржи лутеин и зеаксантин – који штите мрежњачу ока од дегенеративних промена, и индоле – који превенирају канцер дебелог црева. Изванредан је извор калцијума, гвожђа, витамина А и Ц.
Келераба је члан рода беле репе. Она није коренасто поврће, као што неки мисле, већ има луковичасто стабло изнад земље, са јестивим зеленим делом. Има благ укус, као слатка репа. Богата је витамином Ц и калијумом.
На располагању је од средине пролећа до јесени. Келерабе чија је величина у пречнику шест центиметара су најмекше и најукусније. При куповини треба бирати примерке са чврстим, тамнозеленим листовима. У затвореној пластичној посуди може да се одржи у фрижидеру четири дана. Најбоља је кувана на пари, али може да се кува заједно са другим поврћем у паприкашу, или да се динста, пече, или припреми пуњена. Сирова може да се наренда у салати.
Ротквице имају антибактеријска и антигљивична својства. Садрже витамин Ц, калијум, и друге елементе у трагу.