ВЕСТИЕКОНОМИЈА

Како до сеоског домаћинства уз помоћ државе

Подели причу

Министарство за бригу о селу расписало је нови конкурс за доделу бесповратних средстава за куповину 500 сеоских кућа са окућницом који ће трајати то утрошка средстава за ове намене, а најкасније до 1. новембра 2022. године. За решавање стамбеног питања и куповину празних кућа, ове године из буџета је издвојено 500 милиона динара.  

Новац за куповину сеоске куће са окућницом по конкурсу се додељује супружницима и ванбрачним партнерима, самохраним родитељима и младим пољопривредницима до 45 година живота. Максимална тржишна вредност непокретности не сме да пређе 1,2 милиона динара.

Информације и обрасци на https://mbs.gov.rs/konkursi.php

Ко све може да конкурише?

Поред поменутих познатих услова – да буду држављани Србије, са пребивалиштем у нашој земљи, са максимално навршених 45 година живота, подносиоци пријаве не смеју да буду власници или сувласници непокретности на територији Србије, изузев пољопривредног земљишта.

Један од услова је и да нису отуђили или поклонили непокретност у претходних пет година од дана објављивања јавног конкурса. Будући власници непокретности не смеју да буду у првој линији крвног сродства са продавцем, нити да имају неизмирене доспелих обавеза по основу пореза и доприноса. Подносиоци пријаве могу да конкуришу само једном пријавом, осим у случају настанка непредвиђених околности. Они који добију бесповратна средства не могу да отуђе непокретност у року од десет година од дана закључења уговора о промету непокретности.

Сама непокретност стечена доделом бесповратних средстава не може да буде предмет хипотеке или залога, ради обезбеђења извршења обавеза из уговора о кредиту у року од пет година.

Које услове треба да има сеоска кућа са окућницом?

Када је реч о самом објекту, укупна вредност сеоске куће са окућницом не сме да премаши износ од 1,2 милиона динара. Министарство за бригу о селу додељује бесповратна средства за целокупни износ процењене тржишне вредности непокретности, коју утврђује јединица локалне самоуправе у сарадњи са надлежним пореским органом и надлежним органом за геодетске послове.

Сеоска кућа са окућницом, за чију куповину подносиоци пријаве конкуришу, може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима. У селу мора да постоји бар један од објеката јавне службе или услуга, здравствена амбуланта, пошта, школа и станица превоза.

Сеоска кућа са окућницом мора да буде уписана у катастар, без терета и да испуњава основне услове за живот и становање. Важно је да не буде предмет судског спора, и да не постоје нерешени имовинско-правни односи.

Такође, мора да поседује инфраструктуру – канализацију, воду, струју и неопходан приступни пут. Сеоском кућом са окућницом сматра се кућа са економским двориштем, које се налази на истој катастарској парцели као и сеоска кућа или на суседним парцелама у односу на сеоску кућу.

Бесповратна средства односе се само на куповину и нису намењена за опремање сеоске куће и окућнице, порез на пренос апсолутних права приликом купопродаје, порез на имовину, трошкове прикупљања документације за пријављивање на јавни конкурс, нити за грађевинске радове за адаптацију сеоске куће.

Да подсетимо, у 2021. години је за овај програм издвојено 686,5 милиона динара, купљена је 651 сеоска кућа са окућницом у 100 јединица локалних самоуправа, па је свој дом на селу добило 515 брачних и ванбрачних парова, 81 млади пољопривредник/ца и 55 самохраних родитеља.

Највеће интересовање до сада је било у Бачкој Паланци, Апатину, Кикинди, Кули, Сомбору, а на југу у Пироту, Алексинцу, Димитровграду, Свилајнацу…

Информације и обрасци на https://mbs.gov.rs/konkursi.php


Подели причу