КУЛТУРА

Достојанство споредних улога – Љиљана Јовановић

Подели причу

Много је легендарних глумаца рођених у Крушевцу па се често догоди да се медијски скрајну они који нису били најупечатљивији… А Љиљана је одиграла епизодне улоге у готово свим кључним филмовима српске кинематографије, укључујући и ову антологијску у којој се сусрела са своја два пријатеља из крушевачког детињства – филм “Хало taxi” (“‘ебем ти и лијандер и лепу кату”) режирао је, а и сценарио написао, велики Власта Радовановић док је њен директни партнер у сцени био нико други до бард Ташко Начић.

16. фебруара 1930. године у Крушевцу рођена је Љиљана Јовановић филмска глумица, која је свој радни век провела као организаторка Редакције драмског програма Радио Београда. У својој глумачкој каријери, која је трајала пуних 56 година одиграла је импресиван број углавном упечатљивих епизодних улога.

Каријеру је почела са само 18 година улогом у чувеној “Софки” (1948), након које следи више од 60 наслова, од којих издвајамо: Прозван је и В-3, Радопоље, Човек није тица, Рој, Орлови рано лете, Буђење пацова, Кад будем мртав и бео, Звезде су очи ратника, И Бог створи кафанску певачицу, Наивко, Песма (ТВ серија), Девојачки мост, Хајка, Пас који је волео возове, Бошко Буха, Вага за тачно мерење, Хајдук, Светозар Марковић (ТВ серија), Војници (ТВ серија), Маховина на асфалту, Хало такси, Балкански шпијун, Дивљи ветар, Вук Караџић (ТВ серија), Тесна кожа 2, Сулуде године, Време чуда (ТВ серија), Време чуда, Заборављени (ТВ серија), Бољи живот, Танго аргентино, Дезертер, Булевар револуције, Кажи зашто ме остави, Срећни људи, Крај династије Обреновић, Подземље, Сан зимске ноћи…

Преминула је 27. 01. 2012. године у Београду.

извор https://www.facebook.com/BAGDALAMEDIA/


Подели причу